Op zoek naar de “Grote sluwe” rover.

 Op zoek naar de “Grote sluwe” rover.

Aspius Aspius

Rando Roofvissen.eu

gaan hebben over de roofblei,deze mooie sportvis is een grote, snelle roofvis. Behorend tot de karperachtigen , die tot 100 cm lang kan worden.

roofblei roofvissen.eu
De roofblei is een zijdelings afgeplatte gestroomlijnde vis, met een puntige kop. Het oog is kleurloos en de bek is groot te noemen voor een karperachtige. Wat opvallend aan deze roofvis is, is dat hij geen tanden heeft.

roofblei roofvissen.eu (7)

De roofblei heeft grote, puntige vinnen waarmee hij flinke snelheden kan bereiken in het stromende water. Kleine exemplaren (10 cm) lijken op de alver, die een veel kleinere bek heeft, nog wat stijver aan doet en een blinkend zilveren schubbenkleed heeft.
De roofblei is in Europa de enige karperachtige waarvan vis het hoofdbestanddeel van het menu vormt. Hij jaagt voornamelijk op de alver en speltaas, die in dezelfde watertypes te vinden is. In de zomer en late lente afhankelijk van de water temperatuur,jaagt hij vaak aan de oppervlakte van het water op de scholen jonge vis, wat voor een behoorlijk kabaal kan zorgen.Het najaar,medio September is er ook nog goed roofblei te vangen,ze eten zich dan vol om de winterperiode door te komen.roofblei roofvissen.eu (4)

De roofblei is te vinden in de buurt van snel stromend water waar hij op vis jaagt. Door het snel stromende water vaak achter de kribben,of obstakels wordt de prooivis verward. Dit gebeurt vaak als er een groot schip langs vaart die door de waterverplaatsing het water weg zuigt langs de kribben,hier worden nu de speltaas visjes of alvers uit hun normale zwempatroon gehaald en de roofblei neemt hier profeit van en schiet hierdoor met hoge snelheid onder de prooivis door om hem alvorens van voren aan te vallen.
Dit zijn vaak de momenten om goed en effectief “grote” roofblei te vangen. Wat ik vaak hoor en zie is dat mede vliegvissers aangekomen op hun stek en meteen enthousiast beginnen te werpen en strippen en werpen enz.
Vaak vangt men dan geen grote roofblei,toeval uitgewezen natuurlijk.

roofblei roofvissen.eu (2)

Mijn ervaring is dat als je continu aan het werpen bent en aan het strippen de speltaas op den duur schrikt en weg zwemt van de plek waar jij denkt dat daar roofblei jaagt. Als er geen speltaas meer zwemt jaagt er ook geen roofblei meer. Wil je grote roofblei vangen,moet je geduld hebben,soms heel veel geduld.

Aangekomen in de buurt van een stek, waar je natuurlijk rustig en zonder lawaai heen loopt ga je rustig zitten en observeren of er spelt aas zwemt,is dit het geval dan is er kans dat er ook roofblei jaagt. Goede stekken kan je met behulp van Google earth vinden,kijk dan waar er heftige stromingen achter kribben en obstakels zijn vaak zijn dit de hotspots!

roofblei roofvissen.eu (6)

Bij het betreden van bv. een krib,probeer dan zo rustig en stil mogelijk telopen en grote losse keien te vermijden. Het verschuiven van de losse keien geeft zoveel kabaal onder water dat de meeste grote roofbleien schrikken en meteen vertrokken zijn.
Grote roofbleien zijn schuwe slimme rovers en laten zich niet snel gevangen worden, de grote exemplaren zijn daarom niet voor niets zo groot geworden.
Als je merkt dat er roofblei aan het jagen is probeer dan eens een worp,volgt er geen aanbeet wacht dan weer rustig af en probeer het water niet te veel te verstoren.

roofblei roofvissen.eu (5)

De grote roofbleien jagen vaak alleen maar het komt ook voor dat als er voldoende aas visjes aanwezig zijn ze met meerdere tegelijk jagen. Roofblei heeft vaak een tijdspatroon tussen het jagen op zijn prooi,probeer bij te houden hoeveel tijd er tussen het jagen zit en werp dan een aantal worpen als je denkt dat hij weer gaat jagen,vaak volgt er een aanbeet! Krijg je een aanbeet van grote roofblei dan zijn die vaak hard! Zo hard zelfs dat ik bij exemplaren van  boven de 80cm er brandblaren van over hield omdat de droge vliegenlijn dan tussen mijn vingers werd weg getrokken.

roofblei roofvissen.eu (3)

De vlieghengel die ik zelf gebruik is een aftma 9# met een glas lijn en een goede reel met voldoende backing,een glas lijn heeft het voordeel  dat je vlieg (streamer) onder de aasvisje door gaat en de roofblei als hij gaat jagen het eerst jouw vlieg tegen komt en dan pas de aas visjes. Daar in tegen is een drijvende lijn ook mogelijk,vooral in combinatie met een popper. Het is geweldig om te zien hoe een jagende roofblei op je popper af komt zwemmen,vaak mis je een aantal aanbeten maar gewoon door blijven strippen meestal knalt hij er als nog op.

roofblei rando (2)

Tevens als je niet wil of kan binden zijn er altijd wel vliegvis of hengelsportzaken die streamers verkopen die natuurlijk even goed vangen. Mijn voorkeur gaat vaak uit naar witte streamers,mudlers,zonkerstrips.
Roofbleien jagen vaak tegen de avond als het donker word,bij volle maan kan je goed roofblei vissen. ‘s Morgens vroeg in de zomer als de zon op komt is het ook goed roofblei vissen.

De water temperatuur speelt hierbij een belangrijke rol,vooral in het vroege voorjaar als het water begint op te warmen en het zonnetje zich wat vaker en langer laat zien gaan de roofbleien weer hoger in het water
jagen en komen de spelt aasjes tevoorschijn.

roofblei rando

Vaak tussen de kribben op ondieper water,waar het water sneller opwarmt vind je ook roofblei,ze zwemmen dus niet altijd op de volle stroming.

Vis in het begin van de lente dan ook met kleine vliegen(streamers) later in het jaar kan je gerust met grotere streamers vissen. De in het voorjaar gevangen roofbleien zitten vaak onder de wormen en bloedzuigers die op de bodem van de rivier leven dit geeft aan dat roofblei in de winter nabij de bodem van de rivier leeft.Ik zelf vang dan ook zelden in de winterdagen grote roofblei,de kleinere exemplaren worden dan daar in tegen juist wel weer veel gevangen,vooral in havens en achter roerbladen van stil liggende grote schepen op de rivieren.

roofbei rando

Kleinere roofbleien zijn dan te vangen met een aftma #4/5 kleine baars poppers van enkele centimeters lang zijn hier zeer geschikt voor.

 

Veel vis plezier, Rando Kromkamp