Italië. Op jacht naar de zwarte rover.

Italië. Op jacht naar de zwarte rover.

foto 1

Blackbass de baars waar we allemaal wel van dromen! Ook de vis die steeds dichter bij ons te vangen is. In delen van Frankrijk zwemmen ze rond maar ook in Italië. Ik heb zelf in de zomer van 2014 in Italië op de black bass mogen vissen en kan maar 1 ding zeggen dat het je hobby nog verslafender maakt.
Ik wil jullie een aantal manieren bij brengen op het vissen van blackbass.
We gaan de volgende punten behandelen.

• Split rig / carolina rig
• Topwater “poppers / stickbaits “walk te dog”
• Spinnerbaits
• Spybaiting ( Spinbaits )

De leef omgeving van de”grotere” blackbass is vaak tussen de hydra planten die echt tot een meter of 5 hoog groeien.
Dus als eerste ga je kijken waar je de planten bedden kan vinden.
De kleur van het water bepaald tevens ook de kleur van het kunstaas. Hoe helderder het water hoe natuurlijker de kleur moet wezen.
Ook ben ik van mening hoe donkerder het wordt mag het van mij luider gaan klinken dus een goeie ratel of een goede popper komt dan echt tot zijn recht.

Split rig / Carolina rig. / Texas rig.

Split rig is eigenlijk de lichtere variant van de Carolina rig. Je vist ze allebij op dezelfde manier.

Je pakt een fluorcarbon voorslag van 22/00 van ongevereer een goede 75 / 100cm. Waarom zo lang?
Gewoon simpel weg omdat blackbass een vis die zeer goed goed ziet en ook als hij bij het minste of gerinkste iets niet vertrouwd totaal niet wil toehappen.
Je pakt een mooie offset hook ik gebruik zelf van Nogales varivas. De maat ligt aan de grote van het kunstaas ik zou zelf niet kleiner vissen dan 3,5” gewoon simpel weg doordat de kleinere blackbass dit formaat kunstaas ook gewoon pakt.
De haak bevestig je aan je fluorcarbon en brengt de splitshot of bullet weigt zo’n 40 cm van de haak vandaan af

foto 2

Bij het gebruik van een bullet weight vindt ik zelf een goede glazen kraal wel voor meer waarde hebben. Je krijgt een mooie luide tik tegen de kraal als de bullet weight vrij kan bewegen.
Splitshot rig. “heb je geen gevoel kan je zoals de illustratie laat zien een 2e splitshot er bij aan knijpen”
Hoe te bevissen?
Je houdt met het loodje/bulletweight contact met de bodem en geeft kleine tikjes met tussen pauzes. Je kan hem ook binnen draaien en af laten zinken zoals een jigkop probeer dit te varieren en het kan uitzonderlijk goed werken. Tevens kan je ook gewoon contact met de bodem blijven houden en rustig over de bodem trekken met kleine tikjes.
Deze techniek werkt ook gewoon super effectief op de Baars en Snoekbaars dus thuis valt dit ook goed te proberen!

Topwater poppers / stickbaits

Topwater mischien wel het mooiste van de visserij op blackbass.

_DSC0017

De spectaculaire aanbeten en het visuele aspect er aan is en blijft gewoon mooi. Elke keer weer sta je verbaast te kijken als je ze totaal uit het water ziet komen om je popper te pakken.

foto 4

Ik merkte op het meer waar ik viste dat eind in de middag de wind aan wakkerde en de grotere vissen echt boven in begonnen te jagen.
Dit was voor mij gauw de reden om over te schakelen naar topwater. In dit geval een Stickbait “DUEL Silverprop 75” deze kan je op 2 manieren binnen vissen. Je kan hem binnen vissen als een popper waardoor hij water vooruit slaat en doet denken aan jonge aasvis wat wegspringt. Maar wat ik zelf een erg goeie manier vondt was walk te dog actie.

foto 3

Je doet 3 slagen met de hengel en tegelijker tijd draai je je lijn iets binnen niet te snel en ook niet te hard. Ik varieerde van 3 slagen tot 7 slagen met pauzes er tussen. Dit leverde veel vis op maar vooral de spectaculaire aanbeten.

Spinnerbaits

Als je weet dat de Blackbass tussen het wier zit en je krijgt ze met de softbaits niet pakken dan komt een spinnerbait goed van pas. Dit kan de vis net iets actiefer maken en tussen het wier van daan halen. Soms is dit gewoon de manier van vissen op blackbass.

_DSC0010

Er was zeker een dag bij dat ik het met geen van de genoemde technieken ze te pakken kon krijgen en de spinnerbait was gewoon doorslag gevend.

Spybaiting

Spybaiting? Wat is dat nou precies. Afgelopen jaar is spybaiting in het dag licht komen te staan. Een totaal vernieuwende techniek wat in een zeer brede visserij toegepast kan worden. Ook voor op onze nederlandse wateren. Van Roofblij tot snoekbaars.

spybait 1

Hoe werkt een spybait?

De spybait is geen drijfende hardbait maar zinkende. Zodra hij zinkt gaan de 2 proppelors ( 1 aan de voorkant en 1 aan de achterkant ) draaien tevens wachelt de body ook heen en weer.

Wat ik zelf een hele effectiefe manier van spybaiting vindt is hem aflaten zinken naar de bodem. Daarna zeer rustig binnen halen tot je een slag of 5 hebt gemaakt en dan weer stoppen om af te laten zinken naar de bodem. Doe dit een stuk trager dan met een jighead naar mijn mening werkte dit gewoon het beste.

_DSC0216

Materiaal keuze is ook zeer belangrijk een goede hengel met een werp gewicht tot 18gr met een mooie fast / extra-fast actie. Ook een goede lijn is van belang. Op blackbass zou ik hem op vol fluor carbon vissen van een 10 / 15lb. Een molen met een niet te hoge inhaal snelheid komt ook echt tot zijn recht je wilt vaak te snel binnen draaien en dat haalt de effect van spybaiting weg.

Veelzijdig vissen op blackbass dat kun je wel stellen. Ga je op blackbass vissen vis dan niet te klein want ze werken 5″ tot 7″ makkelijk weg.

_DSC0269

Heb je verder nog vragen kan je mij altijd mailen via de contact pagina.

Tight lines, Rutger Sellies