Hard werken op het grote water.

 

Groot water

 

Hard werken op het grote water.

Dat we veel mooie wateren hebben in Nederland is algemeen bekend. Het ene water is groter en dieper dan het andere water en het bestand aan vis is daardoor ook zeer divers. Vaak word er gedacht dat er op de grotere wateren dusdanig veel vis zit dat het er makkelijker is om je visje te vangen. Niets is minder waar en soms moet je echt hard werken voor je vis.

Zo ondervonden Rocky en ik dat ook toen we een dagje op één van de grote wateren hadden gepland. Het doel was om achter de snoekbaarzen en de grote baarzen aan te gaan.

Als je naar een water toe gaat waar je niet zo vaak komt en waar je wel een aantal stekken kent ben je toch geneigd om daar als eerste heen te gaan. Maar als je daar dan geen vis kan vangen en de volgende stek ook nog niet, dan kom je er dus achter dat het helemaal niet zo makkelijk is om op de grote wateren even een paar vissen te vangen.  Wat doe je dan? Dan ga je pionieren en zoeken naar andere stekken en opzoek naar de juiste techniek.

We gooiden kantjes uit met niet te grote spinners opzoek naar baars en snoekbaars en wie weet pakken we wel een mooie snoek. Dit afgewisseld met het werpen van de dropshotmontage en het werpen en optikken van loodkoppen.

Zo wisten we pas na een uur of drie de eerste vissen te vangen. Het was Rocky die de eerste aanbeet kreeg op de Big Bang Blade spinner van gamakatsu in de kleur  ‘’natural shad’’ met een gewicht van 21 gram. Helaas loste deze vis maar een paar minuten later was het dan toch raak en de eerste vis van de dag was binnen en wat voor één. Gelijk een dikke 40+ baars. Eindelijk die eerste verlossende vis. Dat geeft toch altijd een heerlijk gevoel en krijg je weer goede hoop voor de rest van de dag.

 

Roofvissen.eu dikke baars Rocky

Dikke Baars Roofvissen.eu

 

Kort hierna zag ik ook een baars van flink formaat achter mijn spinner aankomen. Deze greep helaas mis en zag ik hem de diepte in duiken. De volgende worp liet ik de spinner naar de bodem afzakken en toen na een paar slagen binnen draaien knalde de dikke baars er alsnog op.

 

Roofvissen.eu Duu Realis Cambiospin Roofvissen.eu

Ik stond te werpen met de nieuwe Duo Realis Cambiospin van slechts 10.5 gram. In de kleur ‘’shore Gill ’’ voorzien van de nieuwe ‘’ Realis V-Tailshad 3 ’’. Deze spinners zijn gemaakt van flexibel verenstaal zodat bij een aanbeet de uiteindes mooi naar elkaar toe buigen en dus missers voorkomen worden. Deze spinner is erg licht en dus heerlijk om te vissen aan licht materiaal. Met een lichte spin of verticaalhengel heb je enorme sport aan baarzen van dit formaat.

Ik wisselde tussendoor af met het vissen met de dropshot en dit leverde ook voor mij de eerste 40 plusser op van de dag. Een oude krijger vergreep zich aan een Power Grub van Konger in de kleur  ‘’Chartreuse Pepper’’ . Deze vis was een beetje krom gegroeid maar gaf hierdoor niet minder sport.

 

Harry 40plus Baars Roofvissen.eu

Harry 40plus Baars Roofvissen.eu Konger

Harry 40plus Baars Roofvissen.eu

Harry 40plus Baars Roofvissen.eu

Na de release van deze strijder bleven de aanbeten uit en zijn we verder gegaan.

De volgende serie mooie vissen wisten we pas een aantal stekken verder te vangen. Zo bleek wel weer dat het vooral veel zoeken en proberen is om de juiste methode te ontdekken en de vis te verleiden. Nu was het vooral de dropshot die in de smaak viel. En het werpen met loodkoppen.

Rocky dacht dat we ineens op de stenen terecht kwamen maar het bleken een stuk of 7 zeven ruggen te zijn van allemaal dikke baarzen. Gauw gooit hij zijn shad er weer bij en Bam, deze word vol gegrepen door de ‘’kleinste’’ van het groepje. Deze tikte toch bijna de 40 cm nog aan dus kan je wel na gaan hoe groot de rest van de groep baarzen was.

 

Rocky Mooie Baars Biwaa

Roofvissen.eu Baars Rocky

 

Hierna volgde voor Rocky z,n 2e 40+ vis van de dag. Wat een bakken van baarzen zijn dit toch en wat vechten ze heerlijk.

 

40plus Rocky Roofvissen.eu

Happy 40plus Roofvissen.eu

WPC Roofvissen.eu

 

Daarna mocht ook ik mijn 2e 40er van de dag binnen halen. Een aanbeet vlak naast de boot waarna de baars vol door de slip ging en me even flink liet zweten. Als de vis naast de boot ligt gauw het net eronder en op de foto. Wat een bakbaarzen huizen er hier toch en ook zeer mooi van kleur.

 

foto 13

46cm dikke Baars Roofvissen.eu

 

Hierna weet Rocky nog een knappe baars te haken die hem even laat billenknijpen. Zo ongelooflijk sterk dat we echt dachten, hier komt de grootste van de dag aan. Toen de vis bij de boot kwam bleek het ‘’slechts’’ een 30er te zijn. Maar deze was zo erg sterk dat die de toch strak afgestelde slip een keer of 5 helemaal los trok.

 

Vette Baars Roofvissen.eu

Zo wisten we een waar baarzen walhalla leeg te vissen en genoten we op en top.

Het was inmiddels rond de middag en de wind was flink aangetrokken. Door de harde wind kregen we soms golven van een meter hoog voor de boot en daar werd het vissen niet makkelijker van. We besloten dus om andere stekken op te zoeken die wat meer uit de wind lagen.

Op de nieuwe stek kreeg Rocky na een paar minuten een keiharde beuk op z,n hengel. Een mooie snoekbaars had de Zaander K van Biwaa gegrepen en gaf een heerlijk potje knokken weg.

 

66cm Snoekbaars Biwaa Roofvissen.eu

Zaander K Biwaa Roofvissen.eu

 

Het bleek de enige vis op die stek te zijn dus besloten we een hele lange drift te maken over een stuk water met verschillende dieptes. Zo probeerden we te ondervinden op welke diepte we de meeste vis konden vinden en of we aanbeten uit konden lokken. Helaas leverde dit geen vissen op en toen we uiteindelijk weer uit kwamen bij het punt waar Rocky de eerste snoekbaars ving, hebben we op die diepte een drift gemaakt op de wind. Dit begon z,n vruchten af te werpen en zo wisten we een serie mooie snoekbaarzen te vangen.

 

Snoekbaars Rocky

Snoekbaars Harry

Ik probeerde meerdere kleuren van de Zaander K maar de favoriete kleur was duidelijk de

’Coffee mate’’

Mooie snoekbaars Roofvissen.eu

Snoekbaars Harry Biwaa

 

Na deze lange drift maakten we dezelfde drift nog een keer. Dit leverde helaas geen vis meer op en gingen we het nog ergens anders proberen.

Op de laatste stek die we voor ogen hadden kreeg ik na een paar worpen nog een keiharde aanbeet vlak naast de boot. Een heerlijk sterke snoekbaars had de ‘’Power Grub’’ gegrepen en mocht nog even op de foto.

 

Dropshot Konger Snoekbaars

 

Hoppa nog een 66cm Snoekbaars

 

Om de drift af te maken zijn we nog even de kantjes uit gaan werpen met spinners en Rocky nog met een onderlijn voorzien van een weedless offsethook. Hierop gemonteerd een ‘’Biwaa Hypnotick swimmer’’. Na deze een paar keer door de planten te hebben getrokken kreeg Rocky er een vreselijk harde beuk op. Ik hoorde het gesplash en keek om. Ik zag het water door de lucht vliegen en zag een enorme staart van een roofblei door het oppervlak gaan. Helaas bleef deze niet hengen en baalden we als een stekker. Dat was een zeer mooie afsluiter geweest van deze toch al heerlijke dag. Maar ja je kan niet alles hebben zeggen ze wel eens. You win some, you lose some.

 

Biwaa Hypnotik swimmer 4.5

 

Dit was de laatste actie van de dag. We hebben enorm genoten en hebben gemerkt dat je niet maar zo even een paar dikke vissen kunt vangen op groot water. Hard werken en keihard je best doen is een must. Blijven nadenken over technieken en goed letten op weersomstandigheden is belangrijk, innovatief zijn en het soms net even anders doen dan je gewend bent. Dat alles samen word dan beloond met een serie mooie vissen en een heerlijke dag.

 

Mooi formaat Snoekbaars

 

Groeten

Harry en Rocky