DUO Realis Spinbait; innovative stukje kunstaas!

DUO Spinbait; innovatief stukje kunstaas!

Afgelopen jaren is de wereld van kunstaas in een stroomversnelling gegaan. Japan heeft hier een grote rol in gespeeld. Zo kwam DUO het afgelopen jaar met een innovatief en zeer effectief stukje kunstaas aan zetten; de DUO Realis Spinbait oftewel SPYBAIT!

spybait_logo

Ultra finesse visserij met een plug!

DUO bestudeerde het propeller concept op kunstaas en creëerde een compact ontwerp met speciaal afgestemde propellers. Deze DUO versie heeft een subtielere actie dan de door een concurrent ontworpen propeller bait. De zeer compacte  bait met een zwaar lichaam bevat een vast loodsysteem.  Dit systeem is gemaakt om de frictie te verhogen van de propellers, doelgerichter te vissen en te zorgen voor een mooie rol actie. Deze combinatie simuleert het glans-effect van een aasvis; onweerstaanbaar voor de rovers dus. De DUO Realis Spinbait bezit ook speciaal ontworpen holle propellers, die meer vibratie bieden bij lagere toeren.

spybait

De techniek genaamd “Spybaiting” wordt beschouwd als een ultra-finesse hardbait techniek waarbij met een lichte lijn en verre worpen de bait echt tot zijn recht komt. De techniek vereist concentratie maar zorgt voor een constante maar, trage inhaal snelheid. Dit kan vooral voor baars, snoek, snoekbaars en roofblei erg goed werken.

spybait_snoek

Ik wist succes te boeken op de DUO spinbait 80 G-fix. De Snoek wist er wel raad mee

spybait_snoek_2

Deze snoek viel voor de spinbait die met een stop & go werd binnen gevist.

Rutger_snoek2

Ook deze grote dame wist raad met de spinbait. Even een paniek moment met het scheppen,want de vis zat er nog niet in maar de spinbait zat al wel vast in het net. Iets wat je in een paar seconden best kan laten zweten. Maar uit eindelijk wist ik de vis te landen.

 

Spybait

De nieuwe kleur van 2015 Skeletonic deed het werk.

Verder laat ik het woord over aaan Michaël Scheepers van LURED tackle shop hij wist al een reeks mooie snoekbaarzen te verleiden met de spinbait en heeft daarom een mooi verslag voor ons gemaakt!

De DUO Realis Spinbait 

DUO Realis Spinbait Snoekbaars

Toen ik de spybaits voor de eerstekeer zag wist ik gewoon dat deze aasjes de nodige vissen gingen opleveren. Een eerste grote voordeel is dat je er werkelijk elke vissoort mee kan belagen. Zowel snoek, snoekbaars als baars zijn wel te vinden voor deze lekkere hapjes. In het vroege voorjaar was de eerste keer dat ik hiermee aan de slag kon gaan en dit staat bij mij altijd in het teken van snoekbaarsvissen. Dit was dan ook de eerste vissoort waar ik deze kunstwerkjes op ging testen.  Je kan kiezen uit de normale versies of de G-fix versies en dus werden er bij Lured tackleshop de nodige exemplaren aangeschaft in beide versies in de maten 80 en 90. (8cm en 9cm)

DUO Realis Spinbait Snoekbaars DUO Realis Spinbait Snoekbaars

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zelf vis ik het liefste met de G-fix wegens het betere werpvermogen. Deze zijn iets zwaarder dan de normale versies en lopen dan ook iets gemakkelijker dieper. Ideaal voor dit najaar. Je kan deze echter ook perfect gebruiken voor ondiep water heb ik gemerkt, het hangt gewoon af van de inhaalsnelheid/dikte van de hoofdlijn. Maar hierover later meer.

De bedoeling is om deze aasjes te laten zinken naar de door jouw verkozen diepte en ze dan zo langzaam mogelijk binnen te vissen om er het maximale resultaat uit te halen. Nu ik er een hele tijd mee heb gevist heb ik gemerkt dat deze aasjes veel veelzijdiger zijn dan enkel op deze manier. Zelf heb ik ook goed gevangen wanneer ik deze aasjes twitchend binnen viste of gewoon wat sneller binnen draaide. Het zijn echt de propellertjes en de flankende actie die de vissen over de streep trekken volgens mij. Ook tijdens het afzinken gaan ze mooi waggelend naar beneden en zorgen zo voor een mooie blinkende actie. (bv in de kleur Fish Junior, prism gill of wakasagi)

Plannen werden gemaakt en de plaatsen waar de vissen werden verwacht werden uitgekozen en al bij de eerste dag testen wist ik al de nodige snoekbaarzen te vangen.

 

DUO Realis Spinbait Snoekbaars

Het ging hier over een ondiep gedeelte van een groot grindgat waar de snoekbaarzen later in het jaar optrekken om te paaien. Vaak zijn de vissen al veel eerder hier om alvast hun nestjes klaar te maken. De eerste vissen ving ik dan ook op de ‘traditionele’ manier. Ingooien, enkele seconden laten zinken en dan aan een heel langzaam tempo binnen draaien.  Ik draai 1 ganse toer met de hendel van men molen in 3 seconden tijd met men shimano stradic 1000FJ. Dit is dus echt tergend langzaam en was wel even wennen maar het leverde vis op! Het is op deze manier ook enorm spannend en de aanbeten zijn ook ronduit spectaculair.

DUO Realis Spinbait Snoekbaars

Ook is de dikte van de hoofdlijn van zeer groot belang. Zelf vis ik met 10/00 gevlochten draad aangezien er ook vaak snoek werd gevangen op dit stuk van het water en er ook hier en daar obstakels te vinden zijn en ik dus liefst iets meer kracht kan en durf zetten met men hengel indien dit nodig was. De aasjes zouden nog beter lopen met dunnere draad maar dan was volgens mij de kans te groot dat ik vissen verloor die dan weer met een stuk kunstaas in het bek verder moesten zwemmen en dit dus absoluut niet de bedoeling is. De veiligheid van de vis gaat voor alles. Vandaar ook mijn keuze voor de G-fix modellen. Ondanks de iets ‘dikkere’ draad kan je deze aasjes toch gemakkelijker op de zelfde diepte houden. Met de normale modellen komen ze al iets rapper terug naar boven en blijven ze niet mooi op de juiste diepte binnen komen. Bij deze is het dan ook echt essentieel om met een hoofdlijn van 4/00 tot 8/00 maximum te vissen. Door de aanwezige snoek werd er ook altijd resoluut gekozen om een dunne stalen onderlijn te gebruiken van een 5-6kg. Deze zijn echt enorm dun en beinvloeden de actie naar mijn mening dan ook miniem. De lengte van mijn onderlijnen houd ik altijd rond de 30cm, niet te kort zodat de snoek de hoofdlijn zeker niet binnen krijgt maar ook niet te lang zodat het kunstaas weer negatief werd beinvloed en omhoog zou komen door de hogere waterweerstand van de onderlijn.

DUO Realis Spinbait Snoekbaars

De hengel waar ik mee viste dit voorjaar was een lichte spinhengel van 225cm semi-fast met een werpgewicht van 4 – 24gram en hiermee gooien de spybaits als een raket, zeker de G-fix modellen. Ik gooi hier ook constant Duo ryuki’s mee van 4 – 6 gram en deze gaan dankzij de perfecte werpeigenschappen ook enorm ver.  Vergeet deze aasjes ook nooit mee te nemen want ook hierop werd er goed gevangen!

DUO Realis Spinbait Snoekbaars
Het water waar ik viste ik tussen de 1 en 3m diep en ik probeerde de aasjes altijd zo kort mogelijk bij de bodem te vissen. Meestal liet ik de spybait zinken tot de bodem werd geraakt, dan gaf ik een klein tikje om ze van de bodem af te halen en dan begon ik met het langzame binnendraaien. Dit korte tikje omhoog is belangrijk zodat je geen vuil van de bodem meepakt en het aasjes zijn werk niet meer kan doen. Het is echt een finesse-aasje en je wilt de plek dan ook niet om zeep helpen door er eerst een stuk plant door op te trekken en de vissen argwanend te maken voor je een goed worpje kan doen.  Vaak is het bij de eerste goeie worp ook al direct prijs.

DUO Realis Spinbait Snoekbaars

De komende dagen heb ik grote stukken van het water afgevist met enkel en alleen de spybaits om echt de potentie van deze aasjes te kunnen testen. Met shads wist ik ze hier de vorige jaren ook goed te vangen maar ik wou zien als ik op de spybaits ook effectief meer of grotere vissen kon vangen. En dat dit bewezen werd maken de foto’s wel duidelijk.

DUO Realis Spinbait Snoekbaars

Ik hoop jullie voldoende te hebben geïnformeerd over het Spybaiten.
Hebben jullie nog vragen? Dan kan je altijd contact opnemen met Rutger Sellies & Michaël Scheepers.

Veel visplezier gewenst en mischien tot aan de waterkant!

Michaël Scheepers & Rutger Sellies