Denemarken

Vissen in Denemarken

Door: Ron Smits,

Denemarken wordt vaak gezien als het eldorado voor de kant- en bootvissers.
Terecht want er is wel degelijk veel vis te vangen aan de lange Deense kusten.
Of u nu als vlieg- en/of spinvisser de zeeforel wilt belagen of met lange strandhengels vanaf de kust op platvis of gul wilt vissen of met lichte hengels op geep en makreel wilt vissen, het is allemaal mogelijk in Denemarken.

mooie dubbel vangst

jong geleerd, … Mijn zoon Roy met 3 vissen tegelijk vanaf het strand van Glatved op Jutland.

roofvissen.eu denemarken

Een mooie vis vanaf het stand

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoewel het overgrote deel van de kustvissers op bot, schol en schar vissen, bestaat er ook een goede kans om kabeljauw, wijting, makreel, haring, geep, tarbot, griet, steelhead en zeeforel aan de haak te slaan. De bootvissers hebben echter meer kans op kabeljauw en zeker als het over exemplaren gaat van een kilo of tien.
Een ander verschil tussen de boot- en kantvissers is het aas. Aan boord wordt vooral kunstaas gebruikt, terwijl men vanaf de kant meer natuurlijk aas gebruikt zoals pieren, zagers en stukjes vis, met uitzondering van het vissen op zeeforel, geep, makreel en soms kabeljauw. Zeeforel, geep en makreel worden hoofdzakelijk met kunstaas gevangen. Het kunstaas varieert van kunstvliegen, streamers, spinners, pluggen en lepels.

In de 28 jaar dat ik minimaal één keer per jaar voor een week naar Denemarken ging heb ik vele vissoorten vanaf de kant gevangen: bot, schol, schar, tarbot, tong, paling, puitaal, knorhaan, wijting, kabeljauw, geep, zeeforel, zalm en steelhead (regenboog forel die naar zee is getrokken).Tot 2007 viste ik alleen vanaf de kust met pieren en/of zagers en hoorde toen al veel over de zeeforel.

Ik zag veel spin- en vliegvissers, maar ik heb tot 2007 nog nooit een zeeforel zien vangen of een visser gezien met een zeeforel.
Zo ook met de kustvisserij. Als men de boeken opensloeg over de visserij in Denemarken, dan moest het niet moeilijk zijn om een visje te vangen.
De praktijk was anders. In de beginjaren van onze Denemarken visserij voer de pont Kiel – Bagenkop (Langeland) nog.

Op de heenweg zagen wij aan boord van de pont vele enthousiaste Belgische en Nederlandse sportvissers richting Langeland vertrekken. Op de terugweg zagen wij echter ook vele teleurgestelde vissers, die bijna niets en zelfs gedurende de hele week niets vingen.
De reden was dat er overdag geen vis te vangen was op Langeland (één jaar hadden we overdag goed schar gevangen op het havenhoofd van Lohals en wat bot vanaf het strand van Hov).
’s Nachts echter vingen we grote platvissen en kabeljauw vanaf Botofte, Hov en Gulstav.
Dat stond echter niet in de brochures over Langeland.Voor de duidelijkheid moet ik u vertellen dat wij alleen in de maanden februari, maart, april en november op Langeland visten. In de zomer kan het heel anders zijn. Een paar jaar hebben wij op Funen gevist, vooral bij Strib. Hier hebben wij goed kabeljauw gevangen, gewoon overdag. Naast ons waren een man en vrouw leuk bot aan het vangen. Ook ’s nachts ging het gewoon door.

In februari 2003 ving ik daar op een hele dag nog slechts een heel klein gulleke.Hierdoor zijn we uitgeweken naar Jutland, want er gaat toch maar niets boven het overdag vissen.
Het strand van Glatved bracht ons overdag veel grote bot, schol, schar, tarbot en tong, ’s avonds kabeljauw, wijting, heel veel (vaak kleine) schar, grote schol en bot. De laatste keer was het heel koud (min 10 graden Celsius overdag), maar vingen we geweldig goed. Het was ook de laatste keer dat ik met mijn lange strandstokken vanaf het Deense strand heb gevist. Het lichaam wilde niet meer en hierdoor ben ik overgestapt op het vissen op zeeforel met pluggen.

Heerlijk wat een verschil: geen zware strandkar volgeladen met een zware viskoffer, hengels, petroleum vergassers, die je door mul zand, waarin je viskar tot aan zijn assen wegzakte, moest voortrekken.

Gewapend met een licht spinhengeltje, een handvol pluggen, schepnet en een beetje proviand in je jaszak, wandel je al werpend langs het strand en in het water.
Na mijn eerste zeeforel (dus ja, ze zitten er toch, de brochures hadden gelijk) was ik helemaal verslaafd. Wat een prachtige visserij is dit. Keiharde aanbeten en een fel vechtende vis.

Zeeforel

Soms werd je kunstaas maar net voor je voeten gegrepen, wat een prachtig en spannend moment betekende.
Zeeforellen vangen is niet gemakkelijk, want er komen veel wetenschappelijke zaken bij kijken. Maar wanneer je dit beheerst komen de zeeforellen vanzelf.
Vanaf mijn eerste gevangen Deense zeeforel stelde ik steeds weer de vragen:

  • waarom zit hij hier of daar?
  • Waarom pakt hij het kunstaas?
  • Waarom zijn er heel magere en waarom zijn er ook moddervette zeeforellen?
  • Waarom zitten er veel meer zeeforellen in Denemarken dan in Nederland?
  • Waarom is april een goede maand?
  • Kun je ze ook ’s nachts vangen?
  • Kun je ze ook met natuurlijk aas vangen?
  • Welk aas?
  • Op de bodem of aan de oppervlakte?
Zeeforel 64cm

Mijn zoon met een heel mooie zeeforel, gevangen aan een 22 grams kunstplug.

Inmiddels weet ik de antwoorden.

zeehond

Deze zeehond zat ca. 20 meter voor ons op een steen.

Antwoorden, die je helaas niet in de vele brochures over het vissen in Denemarken kunt vinden.
Deze geven wel de stekken aan waar je zeeforel kunt verwachten, maar helaas niet altijd de juiste periode en waarom juist die periode.
Diep graven in het leven van de zeeforel en ook de diverse zeeforellen projecten gaven mij een aantal antwoorden.
Logisch nadenken over wind, stroming, temperatuur en allerlei natuurkundige wetten gaven mij nog veel meer antwoorden.
Onverwachte gebeurtenissen, zoals de algenplaag van 2011 kon ik pas later na analyse van het algen probleem verklaren.
Nu weet ik dat ik al heel wat antwoorden op de vraag waarom ken, maar eigenlijk weet ik slechts net iets meer dan niets, want de natuur is fantastisch mooi, hard en ondoorgrondelijk.
In 2012 is de natuur weer hersteld van de algenplaag en zijn er weer vele zeeforellen gevangen.
Momenteel ben ik de laatste hand aan het leggen aan een boek over zeeforel vangen in Denemarken.
Ik hoop dat dit boek in 2013 uitgegeven kan worden.
Graag help ik sportvissers over aas, stekken, onderlijnen etc. en tactieken met betrekking tot het kantvissen op welke vis dan ook.Ik kan iedereen aanraden om naar Langeland en/of Funen te gaan, maar doe dit goed en juist geïnformeerd, op de juiste plaats, juiste tijdstip en met het juiste (kunst)aas.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
U loopt zeker geen risico als u begin mei naar Langeland gaat. De geep zit dan onder de kust in grote scholen. Gepen van 90 cm en meer, een pols dik zijn dan goed met pluggen, streamers en ander kunstaas te vangen en met wat geluk vangt u ook uw eerste zeeforel.De natuur is prachtig:
Vossen, reeën, hazen, konijnen, fazanten, waterratten, visotters, zeehonden, bruinvissen, diverse roofvogels, etc.
kunt u met wat geduld allemaal zelf aanschouwen.
Deze was de oorzaak dat we niets meer vingen en naar een andere stek moesten uitwijken.Mvg,Ron Smits.Voor informatie kunt u mij een email sturen:

Smits.ronald@solobox.be

 

 

 

 

Hier nog een kleine impressie van de visserij in Denemarken.